Sari la conținut

Summitul de la Istanbul din 1999

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Summitul de la Istanbul din 1999 a fost al 6-lea summit al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a avut loc la Istanbul, Turcia în perioada 18-19 noiembrie; rezultatele au fost adoptarea Declarației Summit-ului și semnarea Cartei pentru Securitate Europeană.

De asemenea, în Istanbul, 30 de state OSCE au semnat Acordul privind Forțele Armate Convenționale Adaptate din Europa, care a modificat Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (din 1990) pentru a reflecta schimbările post-sovietice de la sfârșitul Războiului Rece. De asemenea, nu a fost meciul verbal între Rusia și Occident din cauza intervenției NATO în conflictul din Kosovo și începutul celui de-al doilea război cecen.

Decizia cu privire la Republica Moldova

[modificare | modificare sursă]

În ceea ce privește Republica Moldova, Declarația Summit-ului prevede că statele-părți CFE „Salută angajamentul Federației Ruse de a finaliza retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2002[1] (adică până 1 ianuarie 2003). Rusia, în timp ce îndeplinea alte obligații, a negat în mod constant începând cu anul 2002 ca și-ar fi făcut vreodată un angajament clar să-și retragă trupele[2], cu toate acestea Rusia a retras 58 de trenuri de echipamente și muniții din Transnistria. Nici o altă retragerile au avut loc începând cu 2004.

Rusia susține că a îndeplinit toate obligațiile prin semnarea acordurilor cu Georgia pentru a închide bazele Batumi și Ahalkalaki și a-și retrage trupele staționate acolo până la sfârșitul anului 2008[3]. Atât timp cât nu toate trupele (ruse) sunt retrase din Georgia și Republica Moldova, membrii NATO refuză să ratifice tratatul[1]. Acesta include desființarea bazei rămase (după 2008) în Georgia: baza Gudauta situată în Abhazia. Acest lucru a fost privit ca o încercare de a amâna ratificarea.

  1. ^ a b NATO, Questions and Answers on CFE, n.d., p. 2, http://www.nato.int/issues/arms_control/cfe_qa_factsheet.pdf Arhivat în , la Wayback Machine.
  2. ^ On 8 iulie 2004, the CEDO stated in a ruling that the Russian army "stationed in Moldovan territory [is] in breach of the undertakings to withdraw them completely given by Russia at the OSCE summits in 1999 and 2001." See: ECHR, Grand Chamber judgment in the case of Ilașcu and other vs. Moldova and Russia, 8 iulie 2004, [1]
  3. ^ V. SOCOR, "Moscow presses for CFE ratification in run-up to NATO and OSCE summits", 31 octombrie 2006, http://www.jamestown.org/edm/article.php?article_id=2371595